Passionsfruktsmoussetårta
I helgen fick jag till denna passiontårta som består av fyra moment och tar sin lilla tid att göra, men det var det värt.
Bild: Ulrika
Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Kräm
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
45 g smör
Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
1/2 dl tropisk juice, koncentrerad
4 dl vispgrädde
Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice (el tropisk juice),inte koncentrat
3 gelatinblad
Gör så här:
Botten
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 18 min. Låt svalna.
Kräm
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och smöret. Häll det över chokladen och rör det helt slätt.
Mousse
Lägg 6 gelatinblad i kallt vatten.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten.
Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten.
Vispa grädden hårt och vänd till sist ner den i smeten.
Häll moussen över den kalla botten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) Låt den stelna i kylen.
Gelen
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.
Bild: Ulrika
Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Kräm
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
45 g smör
Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
1/2 dl tropisk juice, koncentrerad
4 dl vispgrädde
Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice (el tropisk juice),inte koncentrat
3 gelatinblad
Gör så här:
Botten
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 18 min. Låt svalna.
Kräm
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och smöret. Häll det över chokladen och rör det helt slätt.
Mousse
Lägg 6 gelatinblad i kallt vatten.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten.
Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten.
Vispa grädden hårt och vänd till sist ner den i smeten.
Häll moussen över den kalla botten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) Låt den stelna i kylen.
Gelen
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.
Kommentarer
Postat av: Johanna
Det där ser mumsigt ut Werner ler
Postat av: Kicki
Ojojoj vad god den verkar! Och fin!!
Trackback