Tålamod

Jag är just nu inne i en tuff jobb period med lååånga dagar på ca 13h pass. Det hörs kanske inte klokt, men det är jätte roligt och dagarna hinner knappt börja förren de är slut. Fast huvudet har ju känts lättare. Det är en sak till som gör att man får huvud bry och det är vad man ska ha på sig dag ut och dag in. Har nämligen annars personalkläder vilket då är super tråkigt men nu när det ska vara privat märker man att det är både skönt och billigt.Det är alltid trevligt att ha fina flaskor i badrummet. På Cosas kan man hitta dessa med gröna dofter och som en liten extra present medföljer ett sött litet kuvert med frö från samma växt. Det kan väljas mellan dofterna: Tomatblad, Gurka och Morot.

 


Talals hus


Bild: Expressen 

Journalisten och min underbara kusin Terese Cristiansson flyttade under några månader in i ett bombat hus i ett av de värst drabbade områdena i Gaza. Det här är hennes unika berättelse. Familjen som bor i huset har framför sina ögon sett ett 20-tal familjemedlemmar slitas i bitar. I Talals hus kommer Terese Cristiansson kvinnorna nära och har följt dem och deras familjers gripande öden efter kriget.

Vi får följa mamman Ola, som förlorade sin dotter. Genom Ola kommer vi sorgen, konflikterna inom familjen och förtrycket mot kvinnorna nära. Hon har plötsligt ansvar för en stor familj och ska lära upp nya svärdöttrar att bli bra fruar, gifta bort sina svägerskor och fostra sina barn - mitt i sorgen. Dagligen kommer svägerskan Zahawa till huset. Hon såg sin man dödas. Hon berättar om hur det varit att vara gift med en man som tar en andra fru, hur hon försökte skilja sig, lämna huset men återvänder för barnens skull. Vi möter även farmor Umm-Talal, som tvingades stanna i ett hus med lik i flera dagar. Och Hadiyya och Ibtisam som är gifta med samme man, men som inte får barn ? den största förlusten av alla i Gaza. Efter kriget tar de hand om 8 barn, släktingar, som förlorade sina föräldrar.

För att komma nära sanningen har Terese krupit i de hemliga militärgångarna, träffat soldater, intervjuat hundratals personer om varför just det här området blev så hårt ansatt. Hon berättar också om hur hon som journalist blivit förföljd, som kvinna ofredad, men också om de sömnlösa nätterna när barnens skakande berättelser inte vill släppa taget om henne. Denna gripande bok kommer ut den 14 April och då kommer den bli en av bökerna hemma hos oss.


Våren är på väg


Även sovrumsgolvet har målats vitt. Sänggaveln har Pelle byggt själv av råspont. 
I den vitmålade korgen finns fårskinn och extra kuddar. Sängbordet är ett container-fynd som fått lite ny färg. Sänglampa från Ikea. Pläd från Au maison/Uthuset.
Bild: Skönahem

Påsken har varit helt underbar. Våren har börjat smyga sig på här nere i söder vilket gör dagarna ljusare och helt plötsligt får man mer tid.


RSS 2.0